zondag 18 juni 2017

LEK

Drie jaar geleden maakte ik de kostuums voor de voorstelling RAMKOERS van de Nederlandse muziektheatergroep BOT. Ondertussen spelen we RAMKOERS nog steeds, en tourden we door half Europa.

Afgelopen maanden werkten we aan een nieuwe tourvoorstelling. LEK ging vorig weekend in première tijdens het Oerol Festival op Terschelling. De kostuums zijn opnieuw van mijn hand.

LEK

De stof vond ik na een lange zoektocht uiteindelijk bij In Den Beer in Deerlijk. Ze lagen onder een laagje stof-van-de-verkeerde-soort te wachten in het allerhoogste rek. Ik koos twee soorten wol in twee blauwtinten. De lichtere stof heeft een mooie glinsterdraad, de donkere leek me perfect als contraststof. Ik ging naar huis met maar liefst 20m stof onder mijn arm en een klein beetje zweet op mijn rug.

De mannen van BOT dragen steevast een kilt om op te treden. Dat is bij LEK niet anders. De kilten zijn alle vier op dezelfde manier gemaakt maar zijn wel verschillend van maat. Elke kilt heeft één zak in contraststof. Ik stikte de zak vast in de tailleband. De zak wordt op zijn plaats gehouden door een knoop en knoopsgat.

LEK

De zelfkant van de stof is zo mooi dat ik hem verwerkte in de 'voorflap' van de kilt.

LEK

Ik maakte ook vier verschillende vestjes. Er zitten kleine knipogen in zowel het voor- als het rugpand: een kraag, inzetstukken of een paspelzak in contraststof.

LEK

LEK

Ik was het bewust een beetje vergeten na vorige keer, maar het maken van kilten is monnikenwerk. Het uitrekenen, het vouwen en het stikken nemen heel wat uren in beslag. Ik schat dat ik drie volle weken gewerkt heb aan de kostuums.

LEK

Vanaf nu is het spelen geblazen. We spelen LEK 17 keer hier, tijdens het Oerol Festival op Terschelling. Daarna trekken we naar Festival Onderstroom in Vlissingen (6-9 juli), en dan naar Over 't IJ Festival in Amsterdam (14-16 juli).

LEK

Als je mijn vorige kilten (en de mannen van BOT, uiteraard) live en dicht bij huis wil zien, dan heb ik goed nieuws. In augustus spelen we de andere voorstelling RAMKOERS voor het eerst in België. We spelen tien voorstellingen tijdens Zomer van Antwerpen (11-19 augustus). Tickets vind je hier!
We spelen ook vier voorstellingen tijdens Cirk! Aalst (26 en 27 augustus).

Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar RAMKOERS is echt een geweldige voorstelling. De voorstelling is ook erg toegankelijk voor kinderen, niet jonger dan zes.
Ik ben er altijd bij, dus kom gerust eens 'dag' zeggen!

15 opmerkingen:

 1. Knap! Wie weet zie ik je dan wel es op de zomer van Antwerpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, wat geweldig! Prachtig werk en wat een uren heb je daar aan besteed!! Ik zie er heel veel liefde in!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar Linde, je hebt jezelf toch echt weer geweldig overtroffen. Wat een pareltjes! Ik probeer erbij te zijn in Vlissingen. x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar waw Linde! wat een huzarenstukje. Je hebt wederom prachtig werk geleverd!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vond het toen al een onmogelijke en tegelijk érg schone klus, deze exemplaren doen voor mij van overtreffende trap. Prachtig vind ik ze!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amai! Prachtig, wat een monnikenwerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waaaw, dat moet ontzettend veel werk zijn geweest. Maar het resultaat is top!
  Ik probeer een voorstelling te boeken in de zomer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We zagen het gisterenavond hier in Aalst en het was inderdaad fantastisch! Ook de kindjes waren onder de indruk. Was jij diegene die de T-shirt kwam tonen? Die nieuwe voorstelling wil ik zeker en vast ook zien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie je reactie nu pas! Wat fijn dat je bent komen kijken naar RAMKOERS. Ik was inderdaad diegene met het t-shirt. Heel misschien komen we volgend jaar opnieuw naar Aalst, met LEK. Misschien tot dan!

   Verwijderen